DAILY ACTIVITY KITCHEN PART 9

DAILY ACTIVITY KITCHEN

26/08/2019

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh

Apa kabar kalian, semoga kita semua dalam lindungan Allah. Jangan lupa bersyukur hari ini, karena 
bersyukur akan membuat kita lebih mengerti akan hidup. Saya akan menyampaikan atau menceritakan tentang kegiatan saya hari ini berada di kitchen. Bila menurut kalian blog ini bermanfaat silahkan share dan ajak teman kalian untuk membacanya. 

Hari ini kita memasuki hari pertama praktek lagi, hari ini kami mendapatkan giliran menu yang baru atau di rolling lagi. Kami sekelompok mendapatkan kesempatan untuk membuat dessert. Bagi yang belum tau atau mungkin baru membaca blog saya, saya akan menjelaskan kembali apa itu dessert. Dessert merupakan makanan yang digunakan sebagai penutup hidangan dan biasanya makanan ini memiliki rasa yang cenderung manis, biasanya sih di sajikan diakhir hidangan.

Okey hari ini kami mendapatkan menu european buffet dan kami mendapatkan bagian untuk membuat dessert. Dessert yang akan dibuat untuk besok adalah Red velvet roll, Bread & Butter pudding, monte cristo sandwich dan club sandwich. Namun yang yang diprepare hari ini hanyalah toast bread atau white pan bread dan red velvet.

Ohya, kebetulan ini merupakan pertama kali saya membuat red velvet roll, dan adonannya juga pertama kalinya untuk saya membuatnya. Saya sangat berharap bisa ahli dalam hal bakery and pastry mengapa ? karena bakery and pastry merupakan peluang usaha yang baik, bayangkan aja ada begitu banyak tekhnik dan metode yang digunakan dalam proses pembuatannya. Keahlian tersebut tidak semua orang memiliki, namun tidak ada kata sulit jika ingin berusaha.

Sewaktu proses pembuatan red velvet saya mendapatkan ilmu baru lagi, ternyata ada beberapa tekhnik yang salah. Pada proses mixing adonan saya salah memasukkan bahan, seharusnya bahan yang terakhir baru di masukkan saya malahan memasukkannya di awal itulah yang membuat adonan red velvet tersebut turun, akhirnya adonan tersebut diulang lagi namun dengan teknik yang berbeda dan telah sesuai dengan prosedur yang seharusnya.






Ternyata setelah di bake kami tidak tau jika adonan tersebut harus di dinginkan dulu, harus di cooling down terlebih dahulu agar lebih mudah sewaktu di pisahkan dari plastik roti dan sewaktu menggulung roti tidak mudah pecah. Sebenarnya susah gampang sih, susah jika tidak tau tekhniknya dan gampang jika telah memahami tekhniknya. 

Setelah beberapa kali percobaan akhirnya jadi juga red velvetnya meskipun belum bisa dikatakan sempurna karena masih belajar dan masih tidak rata. Namun usaha memang tidak pernah mengkhianati hasil, jika memang mau berusaha maka lakukan jangan pernah mengatakan tidak bisa karena kesuksesan itu berawal dari kegagalan dan gagal itu merupakan kesuksesan yang tertunda. Jadi, jalani saja semuanya dengan sepenuh hati dan ikhlas in syaa Allah semuanya pasti ditunjukkan hasilnya cepat atau lambat.

Setelah selesasi kamipun oneline lagi lalu general cleaning, seperti biasanya setelah general cleaning yah di tunggu dulu hingga kering lalu dipulangkan. setelah lantai kering kamipun oneline lagi dan absen, lalu dapat nasehat dari pak ical. dilanjutkan dengan menyiapkan kelas lalu berdoa dan pulang kerumah masing. 











RECEIPE :

1. WHITE PAN BREAD
INGREDIENT

750 gr water
45 gr yeast
1250 gr hard flour
30 gr salt
45 gr sugar
60 gr milk powder (nonfat)
45 gr shortening

PROCEDURE
mixing :
straight dough methode
10 minute at 2nd speed

fermentation :
1 hours at 80 f (27 c)

makeUp:
pan loves. see makeup technique receipe section

baking :

400 f (200 c)

2. Red Velvet Cake Roll

prep time:
10 MINS
Red Velvet Cake Roll With Cream Cheese Filling

INSTRUCTIONS

Cake:

  1. Preheat oven to 350 F (177 C). Spray a 10x15 inch jelly roll pan with cooking spray and line bottom with parchment paper. Grease the parchment paper and lightly flour it. Set a side.
  2. Generously sprinkle a thin kitchen cotton towel with powdered sugar.
  3. In a bowl sift together flour, cocoa powder, salt and baking powder. Set a side.
  4. In the bowl of an electric mixer, with the whisk attachment best eggs and sugar for 2 minutes, until fluffy. Add milk and oil. Add vanilla. Beat to combine.
  5. Add in the dry ingredients and whisk until just combined. Add vinegar.
  6. Add the red food coloring and mix until incorporated.
  7. Transfer batter to the prepared pan and bake for 15-17 minutes, until cake springs back when touched. (I baked it for 17 minutes)
  8. Immediately loosen cake and turn onto prepared towel. Peel off parchment paper. Starting with the narrow end, roll up cake and towel together. Let it cool completely.

Cream Cheese Filling:

  1. In the bowl of an electric mixer with paddle attachment beat together cream cheese and butter, until well combined for about 4-5 minutes. Add powdered sugar and beat until incorporated. Add vanilla and mix until evenly distributed.

To Assemble:

  1. Once cake roll has completely cooled, carefully unroll. You might have some of to stuck to the towel and tiny cracks, but this is ok.
  2. Spread cream cheese over the surface of the roll.
  3. Roll cake up again and wrap in plastic wrap. Refrigerate for at least 30 minutes, before serving.
  4. Dust the top with powdered sugar. Slice and enjoy!

3. BREAD AND BUTTER PUDDING RAISIN

Ingredients
  1. 2 Tbs. unsalted butter; plus 2-tsp. softened butter for baking pan
  2. 1 lb. focaccia or other rusticstyle bread, cut into 3/4-inch cubes and dried overnight
  3. 3 cups milk
  4. 1 cup heavy cream
  5. 1/3 cup plus 2 Tbs. granulated sugar
  6. Pinch salt
  7. 1/8 tsp. ground cinnamon
  8. 1/8 tsp. grated nutmeg
  9. 1 vanilla bean spilt lengthwise or 2-1/2 tsp. pure vanilla extract
  10. 6 large eggs plus 2 yolks, at room temperature
  11. For the topping:
  12. 1/3 cup raisins
  13. 1-1/2 Tbs. granulated sugar
  14. Scant 1/2 tsp. ground cinnamon
  15. Scant 1/2 tsp. grated nutmeg
  16. 1 Tbs. unsalted butter, cut in small pieces
  • PROCEDURE :
  1. Butter an 9 x 13-inch shallow baking dish with the 2 tsp. softened butter. In a large skillet, melt 1 Tbs. of the butter. Add half the bread cubes and sauté on medium to medium-high heat until the corners are barely golden, about 2 minutes. Dump the cubes into the baking dish. Repeat with the remaining 1 Tbs. butter and the rest of the bread.
  2. Pour the milk and cream into a medium saucepan. Stir in the sugar, salt, cinnamon, nutmeg, and vanilla bean, if using. Heat over medium high, stirring once or twice until the sugar dissolves and the milk is hot. Remove from the heat. If using vanilla extract, stir it in now. If using a vanilla bean, cover the sauce pan and let steep for 10 minutes.
  3. In a large mixing bowl, whisk together the eggs and yolks. Slowly pour about 1/2 cup of the hot milk mixture into the eggs, whisking constantly. Gradually whisk in another 1/2 cup, and then the remaining more quickly. With a rubber spatula scrape any vanilla seeds from the saucepan into the custard.  
  4. Pour the custard over the bread, pushing down the cubes to moisten them all. Lay plastic wrap directly on the pudding and let sit, pressing on the plastic frequently to submerge the top layer, until the bread is thoroughly soaked, 30 to 35 minutes. While the bread soaks, adjust an oven rack to the center position. Set a roasting pan, large enough to comfortably hold the pudding, on the rack. Pour in hot water to come one-quarter of the way up the sides. Heat the oven to 350°F.
  5. Remove the plastic wrap from the pudding. To make the topping, sprinkle on the raisins and press them partly into the pudding. In a small bowl, mix the sugar with the cinnamon and nutmeg and sprinkle this evenly over the top. Dot the pudding with 1 Tbs. butter.
  6. Set the pudding in the roasting pan; if the hot water doesn’t come halfway up the sides, add more until it does. Bake until a wooden skewer inserted in the center comes out clean, 40 to 45 minutes. Remove from the water bath. Serve warm

Komentar

Postingan Populer