DAILY ACTIVITY KITCHEN PART 29
DAILY ACTIVITY KITCHEN
14/11/2019
14/11/2019
Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh
Apa kabar kalian, semoga kita semua dalam lindungan Allah. Jangan lupa bersyukur hari ini, karena
bersyukur akan membuat kita lebih mengerti akan hidup. Saya akan menyampaikan atau menceritakan tentang kegiatan saya hari ini berada di kitchen. Bila menurut kalian blog ini bermanfaat silahkan share dan ajak teman kalian untuk membacanya.
bersyukur akan membuat kita lebih mengerti akan hidup. Saya akan menyampaikan atau menceritakan tentang kegiatan saya hari ini berada di kitchen. Bila menurut kalian blog ini bermanfaat silahkan share dan ajak teman kalian untuk membacanya.
Hari ini merupakan hari terakhir praktek sebelum memasuki final, Kami datang lebih awal untuk mempersiapkan bahan yang hendak kami gunakan. Semua bahan yang beku di toeing agar lebih mudah untuk digunakan serta mengeluarkan bahan yang akan digunakan. Kami juga memeriksa semua bahan yang telah diprepare apakah telah lengkap semua ataukah masih ada yang kurang dan perlu untuk dilengkapi.
Tumben hari ini tidak ada oneline, mungkin karena kami sudah paham dengan section kerja kami serta kami telah paham dengan standar kerja dan mungkin juga pak Ical atau pak Jaya lupa untuk memberikan kami pengarahan. Karena tidak ada oneline kamipun sibuk untuk membuat video. Masing-masing dari kami yang telah selesai preparationnya membuat video untuk di masukkan ke dalam blog.
Saya sendiri membuat video basic preparation roux, bechamel dan mayonnaise, berhubung dengan video pembuatan sauce mayonnaise telah lebih dulu saya buat maka saya hanya perlu membuat video basic preparation roux dan bechamel saja. Proses pembuatan video saya dibantu oleh Astrid sebagai kameramen.
Setelah membuat video basic preparation saya pun melanjutkan teman-teman saya untuk melakukan preparation bagi yang belum selesai sepenuhnya. Berhubung ini merupakan hari terakhir praktek jadi tidak terlalu banyak lagi kegiatan preparation, kami hanya melengkapi semua bahan yang masih kurang serta untuk yang di section butcher setiap harinya mereka harus membersihkan chiller dan freezer.
Setelah semua kegiatan preparation selesai waktunya membersihkan area kerja dan membersihkan peralatan sebelum open resto dan juga menyiapkan peralatan yang akan kami gunakan tidak banyak kegiatan yang kami lakukan hari ini hanya sekedar prepare dan melengkapi saja jika masih ada preparation yang kurang.
Memasuki waktu istirahat kami semua bergegas untuk pergi shalat berjama'ah dimasjid. Setelah selesai shalat kamipun bergegas kembali ke masjid untuk melanjutkan praktek hari ini. Setelah semua teman saya kembali saya pun menginformasikan ke restaurant untuk open resto setelah itu orderan mulai berdatangan.
Yah hari ini tidak begitu banyak makanan yang dikeluarkan sehingga semua makanan dapat dibuat dengan cepat dan juga banyak makanan yang cepat sekali sold out, dikarenakan memang hanya sedikit yang di preparation. Saya sebagai A Buyer selama seminggu ini merasa bahwa saya mulai memahami pola kerja saya sebagai seorang buyer di kitchen. Karena letak ketepatan sebuah pesanan tergantung pada seorang A Buyer yang berada di kitchen.
Tidak terasa waktu telah berlalu pesanan demi pesanan telah selesai dibuat dan juga sudah tidak ada orderan lagi dari restaurant akhirnya pihak resto pun mengatakan kepada kami untuk closing, Kami pun langsung bergegas untuk menyelesaikan semua peralatan serta bahan yang masih sisa di gunakan untuk anak bangsa. Karena ini hari terakhir jadi tidak ada bahan yang telah digunakan untuk disimpan di chiller ataupun di freezer semua bahan di habiskan ini hari.
etelah membereskan semua peralatan dan bahan serta membersihkan chiller dan freezer waktunya bagi kami untuk melakukan general cleaning section lantai bagi laki-laki dan table working untuk perempuannya. Semua dilakukan secara bersamaan dan harus dengan tim work agar semua kerjaan selesai sesuai target yang telah ditentukan.
setelah general cleaning, kami pun istirahat dan anak bangsa sebelum pergi shalat. Kegiatan anak bangsa juga merupakan kegiatan rutin yang dilakukan setiap selesai praktek dan kegiatan ini dilakukan secara bersama-sama untuk membangun jiwa korsa dan membentuk jiwa persaudaraan kami di dalam kitchen.
Setelah selesai, seperti biasanya setelah general cleaning yah di tunggu dulu hingga kering lalu dipulangkan. setelah lantai kering kamipun oneline lagi dan absen, lalu dapat nasehat dari pak ical. dilanjutkan dengan menyiapkan kelas lalu berdoa dan pulang kerumah masing.
RECEIPE :
1. CHEF SALAD
2. PEMPEK
3. JELLIED FRUIT SALAD
4. THAI PAPAYA AND MANGO SALAD
5. CALIFORNIA BURGER
6. CLUB SANDWICH
7. GRILLED CHEESE SANDWICH
8. DEEP FRIED CALAMARY
setelah general cleaning, kami pun istirahat dan anak bangsa sebelum pergi shalat. Kegiatan anak bangsa juga merupakan kegiatan rutin yang dilakukan setiap selesai praktek dan kegiatan ini dilakukan secara bersama-sama untuk membangun jiwa korsa dan membentuk jiwa persaudaraan kami di dalam kitchen.
Setelah selesai, seperti biasanya setelah general cleaning yah di tunggu dulu hingga kering lalu dipulangkan. setelah lantai kering kamipun oneline lagi dan absen, lalu dapat nasehat dari pak ical. dilanjutkan dengan menyiapkan kelas lalu berdoa dan pulang kerumah masing.
1. CHEF SALAD
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
3 kg
|
Mixed salad greens
|
1.
|
Place the greens in cold salad bowls, approximately 4 oz
(125 g) per portion.
|
700 gr
|
Chicken breast, cut into thin strips
| ||
700 gr
|
Beef bacon, cut into thin strips
|
2.
|
Arrange the turkey, ham, and cheese strips neatly on top of the greens. Keep the items separate—do not mix them all together.
|
700 gr
|
Cheddar cheese, cut into thin strips
| ||
50 gr
|
Tomato wedges or cherry tomatoes
| ||
50 gr
|
Hard-cooked egg quarters
|
3.
|
Arrange the remaining items attractively on the salad.
|
25 gr
|
Radishes
|
4.
|
Hold for service. If salads must be held for over 1 hour, they should be covered so the meats and cheese don’t dry out.
|
225 gr
|
Carrots, cut batonnet
| ||
25 gr
|
Green bell pepper rings
| ||
5.
|
Serve with any appropriate salad dressing, served on the side in a separate container.
| ||
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
60 gr
|
Tenggiri Fish
|
1.
|
Clean, fillet and trimmed the fish.
|
30 gr
|
Tapioca flour
|
2.
|
Grind fish than add shallot, garlic grind and mix together.
|
30 gr
|
Garlic
|
3.
|
Put tapioca flour little by little in dough fish alternately add egg one by one, mix all until smooth. Than put salted water and taste with salt and pepper.
|
50 gr
|
Shallot
| ||
1 dl
|
Hot water
| ||
5 gr
|
Salt
|
4.
|
Forming the dough make with cylinder.
|
150 gr
|
Cucumber (cut into brunoise)
|
5.
|
Boil empek empek until cooked.
|
5 pcs
|
Egg
|
6.
|
For sauce : mix all ingredients and stir until blended.
|
For sauce :
|
7.
|
Serve empek empek with sauce.
| |
25 gr
|
Hot chili (grind)
| ||
15 gr
|
Garlic (grind)
| ||
150 gr
|
Brown sugar (grated)
| ||
3 dl
|
Vinegar
| ||
30 gr
|
Tong cai
| ||
50 gr
|
Ebi
| ||
3. JELLIED FRUIT SALAD
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
2 can
|
Pineapple cubes
|
1.
|
Drain the pineapple and reserve the juice. You should have about 12 oz (350 g) drained fruit.
|
250 gr
|
Mandarin orange sections
| ||
375 gr
|
Orange sections
|
2.
|
Cut the grapefruit and orange sections into ½ -in. (1-cm) dice.
|
250 gr
|
Grape
| ||
3.
|
Cut the grapes in half. Remove seeds, if any.
| ||
4.
|
Place the fruit in a colander or strainer over a bowl and hold in the refrigerator.
| ||
60 gr
|
Unflavored gelatin
|
5.
|
Stir the gelatin into the cold water and let stand at least 5 minutes.
|
250 mL
|
Water, cold
| ||
as needed
|
Grapefruit, orange, or pineapple
|
6.
|
Add enough fruit juice (or part juice and part water) to the liquid from the pineapple to measure 3 /2 pt (1.75 L).
|
175 gr
|
Sugar
| ||
1 gr
|
Salt
|
7.
|
Bring the fruit juice to a boil in a stainless-steel pan. Remove from heat.
|
90 mL
|
Lemon juice
| ||
8.
|
Add the sugar, salt, and softened gelatin. Stir until gelatin and sugar are dissolved.
| ||
9.
|
Cool the mixture. Add the lemon juice.
| ||
10.
|
Chill until thick and syrup but not set.
| ||
11.
|
Fold the drained fruits into the gelatin mixture.
| ||
12.
|
Pour into individual molds or into a half-size hotel pan. Chill until firm.
| ||
25 gr
|
Lettuce leaves for underliners
|
13.
|
Line cold salad plates with lettuce leaves.
|
400 mL
|
Chantilly Dressing
(500 mL heavy cream, whipped. Fold the whipped cream into the mayonnaise carefully to retain volume. Do this as close as possible to service time)
|
14.
|
Unmold the salads or, if a hotel pan was used, cut 5 x 5 into rectangles.
|
15.
|
Place a gelatin salad on each plate. Hold for service in the refrigerator.
| ||
16.
|
At service time, top each salad with 1 tbsp. (15 mL) dressing.
|
4. THAI PAPAYA AND MANGO SALAD
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
180 mL
|
Lime juice
|
1.
|
Mix together the lime juice, fish sauce, chiles, scallions,
and sugar. Stir until the sugar is dissolved.
|
30 mL
|
Thai fish sc. or Vietnamese fish sc.
| ||
2 gr
|
Serrano chiles, seeded (chopped)
| ||
2 gr
|
Scallions (chopped fine)
| ||
30 gr
|
Brown sugar or raw sugar
| ||
750 g
|
Mango, medium dice
|
2.
|
Mix together the mango and papaya.
|
750 g
|
Papaya, medium dice
|
3.
|
Arrange 1 oz (30 g) cabbage on each salad plate.
|
360 g
|
Napa cabbage, shredded
|
4.
|
Top with a mound of the fruit mixture.
|
60 mL
|
Chopped puanut
|
5.
|
Drizzle each portion with 4 tsp (20 mL) dressing.
|
6.
|
Sprinkle each portion with 1 tsp (5 mL) chopped peanuts.
|
5. CALIFORNIA BURGER
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
125 g
|
Hamburger patty,
|
1.
|
Cook the hamburger patty on a griddle or grill to desired
doneness.
|
1 pcs
|
Hamburger roll
| ||
as needed
|
Butter
|
2.
|
While the meat is cooking, prepare the roll. Butter the bottom half very lightly. Spread the top half with mayonnaise.
|
10 mL
|
Mayonnaise
| ||
1 pcs
|
Lettuce leaf
| ||
1 sliced
|
Thin slice of onion
|
3.
|
Place the halves of the roll side by side on a serving plate.
|
1 sliced
|
Tomato
|
4.
|
On the top half, place the lettuce leaf, the onion slice (if
used), and the tomato slice.
|
5.
|
When the hamburger patty is cooked, place it on the bottom half of the roll. Serve immediately, open faced.
|
6. CLUB SANDWICH
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
3 slices
|
3 slices White bread, toasted
|
1.
|
Place the 3 slices of toast on a clean work surface. Spread
the tops with mayonnaise.
|
as needed
|
as needed Mayonnaise
| ||
2 pcs
|
2 leaves Lettuce
|
2.
|
On the first slice, place 1 lettuce leaf, then 2 slices of
tomato, then 3 strips of bacon.
|
2 slices
|
2 slices Tomato, about
| ||
3 strip
|
Beef bacon
|
3.
|
Place the second slice of toast on top, spread side down.
|
60 gr
|
Sliced turkey or chicken breast
|
4.
|
Spread the top with mayonnaise.
|
5.
|
On top of this, place the turkey or chicken, then the other
lettuce leaf.
| ||
6.
|
Top with the third slice of toast, spread side down.
| ||
7.
|
Place frilled picks on all 4 sides of the sandwich.
| ||
8.
|
Cut the sandwich from corner to corner into 4 triangles.
Each triangle will have a pick through the center to hold it
together.
| ||
9.
|
Place on a plate with the points up. The center of the plate
may be filled with potato chips, French fries, or other
garnish or accompaniment.
|
7. GRILLED CHEESE SANDWICH
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
30 g
|
Cheddar or American cheese: 1 slice cut to the size of the bread
|
1.
|
Place the slice of cheese between the slices of bread.
|
2.
|
Butter the outsides of the sandwich and place on a griddle
preheated to 350°–375°F (175°–190°C).
| ||
2 slices
|
White bread
| ||
as needed
|
Butter
|
3.
|
Cook until golden brown on one side. Turn over and cook
until the second side is golden brown and the cheese starts
to melt.
|
4.
|
Remove the sandwich from the griddle. Cut in half diagonally and serve immediately.
|
8. DEEP FRIED CALAMARY
QUANTITY :
|
INGREDIENTS :
|
PROCEDURE :
| |
2.25 kg
|
Small cleaned squid
|
1.
|
Slice the body sacs of the squid crosswise into rings. Leave the tentacle sections whole, or cut them in half if they are large.
|
125 mL
|
Lemon juice
| ||
500 g
|
Flour
| ||
45 mL
|
Salt
|
2.
|
Combine the squid with the lemon juice and marinate, refrigerated, 2–3 hours.
|
3.
|
Mix the flour and salt.
| ||
4.
|
Drain the squid and dry on clean towels. Immediately before cooking, toss the squid with the flour, then shake in a large strainer to remove excess flour.
| ||
5.
|
Deep-fry at 350°F (175°C) just until lightly golden. Remove from the fryer and drain.
| ||
750 ml
|
Italian Tomato Sauce for Pasta (see recipe)
|
6.
|
Heat the tomato sauce and season to taste with the hot pepper sauce.
|
To taste
|
Hot red pepper sauce
| ||
750 ml
|
Aïoli I (see recipe)
|
7.
|
Heap the fried squid in the center of the serving plates, accompanied by 2 fl oz (60 mL) of each of the sauces in small cups. If desired, top with a little deep-fried parsley.
|
As desired
|
Optional garnish:
| ||
deep-fried parsley leaves
| |||
Komentar
Posting Komentar