DAILY ACTIVITY KITCHEN PART 15

DAILY ACTIVITY KITCHEN

01/10/2019

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh

Apa kabar kalian, semoga kita semua dalam lindungan Allah. Jangan lupa bersyukur hari ini, karena 
bersyukur akan membuat kita lebih mengerti akan hidup. Saya akan menyampaikan atau menceritakan tentang kegiatan saya hari ini berada di kitchen. Bila menurut kalian blog ini bermanfaat silahkan share dan ajak teman kalian untuk membacanya. 

Hari ini merupakan hari kedua, di hari ini kami akan memulai peperangan. Kami akan mulai open resto namun sebelum itu kami tetap melakukan pengecekan terhadap bahan yang telah di prepare kemarin serta melengkapi bahan yang belum di prepare kemarin. Waktu bagi untuk open resto yaitu dari jam 13.00 - 15.00 jadi closing resto itu jam 3.

Makanan yang keluar hari ini masing-masing hanya 30 pax yaitu mulai dari appetizer, soup, main course, dessert dan great for sharing. Disela-sela kami melakukan preparation dan diberikan arahan dari chef Dino tiba-tiba pak Ical marah karena melihat produk toast bread yang dibuat oleh kelompok great for sharing gagal, akhirnya menu great for sharing yang menggunakan toast bread tidak di keluarkan ke restoran dan kelompok yang bertanggung jawab pun di suruh untuk mengulangi roti mereka.

Setelah sampai waktu untuk open resto semua bahan yang telah diprepare disusun di masing-masing section, Semua bahan yang fresh dan dingin diberikan es batu agar bahannya tetap dingin dan platenya diletakkan di chiller (hanya untuk menu yang disajikan dalam keadaan dingin) serta beberapa peralatan pendukung seperti teflon, saute pan, cutting board knife, bowl, spoon, inset, napkin, food tong semuanya telah siap di section masing-masing.

Sewaktu open resto semua nya terlihat kalang kabut, mungkin ini karena baru pertama kalinya bagi kami melakukan sistem by order. semua kalang kabut di sectionnya masing-masing belum lagi dikejar waktu karena makanan yang telah dimasak harus langsung keluar atau dibawah 15 menit semua makanan telah ready dan telah out ke restoran.

Tidak semua dari kami yang membuat produk, sebagian dari anggota kelompok ada yang bertugas untuk memprepare bahan yang kurang atau habis untuk digunakan besok serta memberikan label baru jika bahan tersebut bahan baru dan fresh. Sebagian anggota juga ada yang bertugas sebagai penjaga kebersihan area kerja.

Jujur hari ini saya sangat bosan karena hanya sedikit menu yang keluar dari kelompok kami dan cenderung kepada satu menu, dan menu yang selalu dipesan lebih banyak menu yang paling sering didengar jika menu yang terdengar asing mereka enggan untuk memesannya mungkin mereka belum tau dengan menu tersebut atau waiters/waitress nya tidak memberikan penjelasan kepada tamu tersebut.

Setelah closing resto, kami pun mem-prepare bahan yang kurang serta membersihkan area kerja jika memang semua prepare-an telah selesai. Semua bahan prepare-an yang baru diberikan label serta tanggal yang baru sesuai dengan waktu dan tanggal preparenya. 

Setelah selesasi kamipun oneline lagi lalu general cleaning, seperti biasanya setelah general cleaning yah di tunggu dulu hingga kering lalu dipulangkan. setelah lantai kering kamipun oneline lagi dan absen, lalu dapat nasehat dari pak ical. dilanjutkan dengan menyiapkan kelas lalu berdoa dan pulang kerumah masing. 




RECEIPE : 
1. NICOISE SALAD

QUANTITY :
INGREDIENTS :
PROCEDURE :
1,4 kg
Potatoes
1.
Cook the potatoes in boiling salted water until just tender. Drain and let cool. Peal. Cut into thin slices. Hold in refrigerator, covered
1,4 kg
Green beans, washed and trimmed
2.
cook the beans in boiling salted water. Drain and cool under cold running water. Cut into 2-in. (5-cm) pieces. Hold in refrigerator.
900 gr
Mixed green salad 
3.
Line cold salad bowls or plates with lettuce leaves (see note).
1700 gr
Tuna, solid pack or chunk
4.
Combine the potatoes and green beans. Divide the mixture among the salad bowls, about 90 gr per portion.
25 gr
Anchovy fillets
50 gr
Olives, black or green
5.
Drain the tuna and break it into chunks. Place a portion 50 gr in the center of each salad.
50 gr
Hard – cooked egg quarters
100 gr
Potatoe Wedges
6.
Arrange the anchovy fillets, olives, egg quarters, and tomato wedges attractively on the salad.
60 ml
Chopped parsley
7.
Springkle the salad with chopped parsley
8.
Hold for service in refrigerator.




Vinaigrette :


1 L
Olive oil
9.
Combine the dressing ingredients and mix well. Just before service, mix again and dress each salad with 50 ml dressing.
250 ml
Wine vinegar
5 ml
Garlic, chopped fine
15 ml
Salt
2 ml
Pepper
2. SALAD OF SEARED SEA SCALLOPS WITH ORIENTAL VINAIGRATE

QUANTITY :
INGREDIENTS :
PROCEDURE :
500 gr
Mesclun or other delicate mixed greens
1.
Wash and drain the green salad.

2.
Prepare the vinaigrette
500 ml
Oriental Vinaigrette
3.
Trim the scallops by removing the small, tough side muscle. If any scallops are very large, cut them in half crosswise. Dry them well.
1 kg
Sea Scallops

As needed
Butter

30 gr
Orange segments (free of membranes)
4.
Heat a little butter in a nonstick saute pan. Sear a few scallops at a time until they are browned on top and bottom.




5.
Tos a mesclun with half the vinaigrette.


6.
Mound the mesclun in the center of the plates.


7.
Arrange the orange segments so that they are leaning againts the mound of salad greens. Use 3 per portions.


8.
Arrange the scallops around the salads.


9.
Drizzle the remaining vinaigette around the scallops.





Oriental Vinaigrette :


200 ml
Rice vinegar or white vinegar
1.
Combine all ingredients except salt in a bowl and mix well.
60 ml
Soy sauce
2.
Taste the dressing and add salt if necessary (the soy sauce may contain enough salt).
425 ml
Salad oil

15 ml
Sesame oil
3.
Mix or stir again before using.
10 ml
Grated fresh ginger root


1 ml
Crushed garlic


2 ml
Hot pepper sauce


As needed
Salt



3. RUJAK BUAH

QUANTITY :
INGREDIENTS :
PROCEDURE :
1 Pcs
Jicama (Bengkuang) 
1.
All fruits trim and wash, then cut into diced.
¼ pcs (350 gr)
Papaya


300 gr
Pineapple
2.
For make Sauce : Pan roasted peanut until cooked.
1 pcs
Young Manggo
3.
Grind chili, salt, shrimp paste and peanut in stone mortar until texture like paste.  Add tamarine juice. Mix well.   
8 pcs
Red Water apple (jambu air merah)

2 pcs
Cucumber
4.
Mix all ingredients with peanut paste and all fruit.
3 pcs
Kedondong
5.
Ready to serve
150 gr
Peanut


2 pcs
Chili


1 tbsp
Shrimp paste


100 gr
Salt


½ tsp
Brown sugar (grated)


2 tbsp
Tamarine juice ( 100 gr tamarine soak 15 minutes into 40 ml water, strain )






4. THAI CHICKEN SALAD

QUANTITY :
INGREDIENTS :
PROCEDURE :
400 gr
Chicken Fillet
1.
For marinated : mix all ingredients. Marinated chicken 30 minutes.




For Marinated :
2.
Grilled chicken until cooked. Then cut into strip.
6 tbsp
Fish soy sauce
3.
All filling trim and wash.
2 tbsp
Sweet soy sauce
4.
For Sauce : tos all ingredients in a bowl.
2 tbsp
Salad oil
5.
Served filling on plate, add grilled chicken on top and  sauce. 
2 pcs
Garlic (Chopped)

2 tbsp
Lime juice
6.
Ready to served.

Filling :


200 gr
Lettuce (Shreded)


200 gr
Cucumber (sliced)


2 pcs
Tomato (sliced)


2 stalk
Coriander leave (Chooped)



For sauce :


2 pcs
Red chilli (chopped)


8 tbsp
Fish soy sauce


12 tbsp
Brown sugar (grated)


4 pcs
Garlic (chopped)


2 pcs
Lemon grass (sliced)


2 tbsp
Lime juice


A needed
salt
  


Komentar

Postingan Populer