DAILY ACTIVITY KITCHEN PART 10

DAILY ACTIVITY KITCHEN

27/08/2019

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh

Apa kabar kalian, semoga kita semua dalam lindungan Allah. Jangan lupa bersyukur hari ini, karena 
bersyukur akan membuat kita lebih mengerti akan hidup. Saya akan menyampaikan atau menceritakan tentang kegiatan saya hari ini berada di kitchen. Bila menurut kalian blog ini bermanfaat silahkan share dan ajak teman kalian untuk membacanya. 

Hari ini kami memasuki hari kedua praktek pada menu dessert, dan kebetulan menu yang keluar hari ini adalah menu european buffet dengan jenis menu dessert dan nama menunya Red velvet roll, Bread & Butter pudding, monte cristo sandwich dan club sandwich. Semua menu ini adalah jenis menu yang harus dikeluarkan hari ini.

Dari beberapa menu di atas ada satu menu yang membuat saya tertarik dengan metode atau cara pembuatannya, yaitu bread & butter pudding. Mungkin kebanyakan dari kita akan mengira bahwa B&B ini merupakan salah satu jenis pudding yang mungkin tidak ketahui, padahal sebenarnya ini bukanlah salah satu jenis pudding melainkan sebuah jenis desssert yang dibuat dari remah roti yang dibake bersama dengan cooking cream, telur, dan susu hingga teksturenya lembut dan agak kenyal.

Selain menyiapkan makanan untuk dikeluarkan kami sekelompok juga mem-prepare menu untuk besok. Menu untuk besok yaitu doko-doko cangkuning dan bubuh injin, kedua menu ini merupakan menu dessert dari indonesian buffet. Tadi sewaktu membuat doko-doko cangkuning pak Ical datang dan mengatakan "saya mau, itu doko-doko cangkuning bagus. kapan jellek ki, gappa ko (dapat bagian mu)" seperti itulah kurang lebih dia mengatakannya.









Karena kata-katanya itu membuat saya sangat teliti membutnya serta dalam pelipatannya harus sangat ekstra hati-hati, namun ada juga teman saya yang tetap membuatnya asal-asalan yah wajar saja mereka juga ingin belajar. Disela-sela belajar melipat doko-doko cangkuning saya juga sempat khawatir jika pak ical datang dan melihat hasil lipatannya ada yang tidak bagus bisa saja dia marah lagi kepada kami.

Alhamdulillah kebanyakan doko-doko cangkuning yang kami buat semuanya modelnya bagus, cuman tidak tau bagaimana penilaian dari pak Ical besok, semoga saja kami mendapatkan pujian dari pembuatan doko-doko cangkuning tersebut. Mengapa pak Ical sangat mewanti-wanti kami untuk membuat doko-doko cangkuning tersebut bagus karena, 2 minggu lalu doko-doko tersebut basi dan isiannya tidak terbungkus dengan baik.

Ohya hari ini ada sesuatu yang sangat bagus untuk diceritakan, jadi tadi sewaktu saya membuat anak bangsa, saya mengeluarkan ikan kering dari loker dan memang sudah direncanakan untuk menu anak bangsa hari ini adalah ikan kering. Jadi pak Ical pun lewat dan bertanya siapa yang membawa ikan kering tersebut saya pun mengatakan kalau saya membawanya dari Tarakan. 

Tanpa sadar pun pak Ical terlihat sangat gembira dan senang ketika mendengar kata ikan asin. Dia pun bertanya "maumu masak apa ki itu ikan" saya pun menjawab "dimasak tumiski pak" sontak pak Ical pun menjawab "deh, kasi masukki nanti di office nah, makanan kesukaanku saya yang seperti ini" tanpa berpikir panjang saya pun langsung mengolahnya dengan perasaan yang sangat bahagia. 

Awalnya saya berpikir bahwa ikan ini tidak akan habis ternyata habis juga dalam hitungan menit. Dari situ sayapun berfikir "ternyata makanan sederhana bisa membuat semua orang bahagia, lewat ikan kering juga saya banyak membuat orang merasakan kembali makanan lama atau mungkin makanan semasa kecilnya" makanan ini merupakan makanan yang telah lama ada dan merupakan makanan asli dari daerah indonesia.

Ikan kering biasanya lebih dominan berada di daerah sulawesi selatan, karena mereka mengawetkan ikan dengan cara mengerikannya agar dapat bertahan lebih lama serta memiliki rasa yang sangat khas. Sepatutnya kita sebagai bangsa indonesia bangga dengan makanan sepeti ini yang masih alami dan tidak tersentuh dengan modernisasi.

Setelah selesasi kamipun oneline lagi lalu general cleaning, seperti biasanya setelah general cleaning yah di tunggu dulu hingga kering lalu dipulangkan. setelah lantai kering kamipun oneline lagi dan absen, lalu dapat nasehat dari pak ical. dilanjutkan dengan menyiapkan kelas lalu berdoa dan pulang kerumah masing.   









RECEIPE :

WHITE PAN BREAD
INGREDIENT

750 gr water
45 gr yeast
1250 gr hard flour
30 gr salt
45 gr sugar
60 gr milk powder (nonfat)
45 gr shortening

PROCEDURE
mixing :
straight dough methode
10 minute at 2nd speed

fermentation :
1 hours at 80 f (27 c)

makeUp:
pan loves. see makeup technique receipe section

baking :
400 f (200 c)





DOKO-DOKO CANGKUNING
Ingridients:
For filling :
500 gr Brown Sugar
150 ml Water
1 pcs Grated Coconut
1/2 tsp Salt
1 pcs Pandan Leaf

Step 1
125 gr Glutious rice flour
1/2 tsp Salt
125 gr Grated Coconut
Pandan For Coloring

Step II
250 gr Rice flour
50 gr Glutinous rice flour
150 gr Sugar
1/2 tsp salt
1/4 vanilla extract
800 ml Coconut milk
2 pcs Pandan leaf
Banana leaf for Covering

Procedure :

For filling :
1.Grated brown sugar then mix with water and simmer
2.Add grated coconut,salt and pandan leaf. Cook
3.Then shape of the filling mixture is rouded

Step I
1.Simmer coconut milk until warm
2.Mix Glutinous rice flour and salt in bowl and pour coconut milk. Add panda food coloring mix well
3.Take the filling mixture and wrap it with green dough

Step II
1.Mix all ingridients and simmer on the stove untill cooked
2.Take the green dough and wrap with white dough and the last wrap with banana leaf like a pyramid
3.Steam Doko-doko 15-20 minutes
4.Doko-doko cangkuning ready to serve


BUBUH INJIN
Ingridients:
500 gr Mung beans,wished and soaked for 8 hours
1L Light coconut milk
50 gr Gingert,peeled,sliced and crushed
2 Pandan leaf
150-200 gr White sugar
1 pinch Salt

Topping
1/2 Grated coconut
Coconut cream,to taste

Procedure:
1.Winnow the beans to remove the husks and pick out broken beans and impurities
2.To add flavour,perform this optional step of eating the beans briefly on a hot steel pan without boil.This adds a slightly singed taste,but be careful not to burn them
3.Place the mung beans,coconut milk,ginger,and pandan leaves into a pressure cooker and bring to a boil.Cover
4.Pressure cook at 1 bar/ 15 bar for 7 minutes.Turn off heat and allow it cool for 20 minutes.Open cover and check whether the beans are cooked throughly.Sometimes the beans have to be brough back to a simmer to cook them a litle more and reduce the liquid.
Add the sugar and a pinch of salt.Serve with grated coconut and coconut cream


RED VELVET CAKE ROLL

prep time:
10 mins
Red Velvet Cake Roll With Cream Cheese Filling

INSTRUCTIONS

Cake:

  1. Preheat oven to 350 F (177 C). Spray a 10x15 inch jelly roll pan with cooking spray and line bottom with parchment paper. Grease the parchment paper and lightly flour it. Set a side.
  2. Generously sprinkle a thin kitchen cotton towel with powdered sugar.
  3. In a bowl sift together flour, cocoa powder, salt and baking powder. Set a side.
  4. In the bowl of an electric mixer, with the whisk attachment best eggs and sugar for 2 minutes, until fluffy. Add milk and oil. Add vanilla. Beat to combine.
  5. Add in the dry ingredients and whisk until just combined. Add vinegar.
  6. Add the red food coloring and mix until incorporated.
  7. Transfer batter to the prepared pan and bake for 15-17 minutes, until cake springs back when touched. (I baked it for 17 minutes)
  8. Immediately loosen cake and turn onto prepared towel. Peel off parchment paper. Starting with the narrow end, roll up cake and towel together. Let it cool completely.

Cream Cheese Filling:

  1. In the bowl of an electric mixer with paddle attachment beat together cream cheese and butter, until well combined for about 4-5 minutes. Add powdered sugar and beat until incorporated. Add vanilla and mix until evenly distributed.

To Assemble:

  1. Once cake roll has completely cooled, carefully unroll. You might have some of to stuck to the towel and tiny cracks, but this is ok.
  2. Spread cream cheese over the surface of the roll.
  3. Roll cake up again and wrap in plastic wrap. Refrigerate for at least 30 minutes, before serving.
  4. Dust the top with powdered sugar. Slice and enjoy!


BREAD AND BUTTER PUDDING RAISIN

Ingredients
  1. 2 Tbs. unsalted butter; plus 2-tsp. softened butter for baking pan
  2. 1 lb. focaccia or other rusticstyle bread, cut into 3/4-inch cubes and dried overnight
  3. 3 cups milk
  4. 1 cup heavy cream
  5. 1/3 cup plus 2 Tbs. granulated sugar
  6. Pinch salt
  7. 1/8 tsp. ground cinnamon
  8. 1/8 tsp. grated nutmeg
  9. 1 vanilla bean spilt lengthwise or 2-1/2 tsp. pure vanilla extract
  10. 6 large eggs plus 2 yolks, at room temperature
  11. For the topping:
  12. 1/3 cup raisins
  13. 1-1/2 Tbs. granulated sugar
  14. Scant 1/2 tsp. ground cinnamon
  15. Scant 1/2 tsp. grated nutmeg
  16. 1 Tbs. unsalted butter, cut in small pieces
  • PROCEDURE :
  1. Butter an 9 x 13-inch shallow baking dish with the 2 tsp. softened butter. In a large skillet, melt 1 Tbs. of the butter. Add half the bread cubes and sauté on medium to medium-high heat until the corners are barely golden, about 2 minutes. Dump the cubes into the baking dish. Repeat with the remaining 1 Tbs. butter and the rest of the bread.
  2. Pour the milk and cream into a medium saucepan. Stir in the sugar, salt, cinnamon, nutmeg, and vanilla bean, if using. Heat over medium high, stirring once or twice until the sugar dissolves and the milk is hot. Remove from the heat. If using vanilla extract, stir it in now. If using a vanilla bean, cover the sauce pan and let steep for 10 minutes.
  3. In a large mixing bowl, whisk together the eggs and yolks. Slowly pour about 1/2 cup of the hot milk mixture into the eggs, whisking constantly. Gradually whisk in another 1/2 cup, and then the remaining more quickly. With a rubber spatula scrape any vanilla seeds from the saucepan into the custard.  
  4. Pour the custard over the bread, pushing down the cubes to moisten them all. Lay plastic wrap directly on the pudding and let sit, pressing on the plastic frequently to submerge the top layer, until the bread is thoroughly soaked, 30 to 35 minutes. While the bread soaks, adjust an oven rack to the center position. Set a roasting pan, large enough to comfortably hold the pudding, on the rack. Pour in hot water to come one-quarter of the way up the sides. Heat the oven to 350°F.
  5. Remove the plastic wrap from the pudding. To make the topping, sprinkle on the raisins and press them partly into the pudding. In a small bowl, mix the sugar with the cinnamon and nutmeg and sprinkle this evenly over the top. Dot the pudding with 1 Tbs. butter.
  6. Set the pudding in the roasting pan; if the hot water doesn’t come halfway up the sides, add more until it does. Bake until a wooden skewer inserted in the center comes out clean, 40 to 45 minutes. Remove from the water bath. Serve warm

Komentar

Postingan Populer